Support

Alla Frågor
Nya Kunder
Leverans och försäkring
Unboxing
Service och Underhåll
Batteriguiden
Kontakta oss

Nya Kunder

Behöver jag montera Vässlan?

Vässlan är fullt monterad, så när som för backspeglarna, vid leverans.

Hur snabbt går Vässla?

Vässla 2 elmoped går 45 km/h och Vässla Kick 1 går i 20 km/h. 

Är det en Klass 1 eller 2?

Vässla 2 elmoped är en Klass 1 dvs en EU-moped.

Behöver jag kökort för att få köra Vässla 2?

Har du tagit B-Körkort 2004 behöver du inte ta ta ett separat mopedkörkort. Annars behöver du ett giltigt EU-moped körkort, vi erbjuder även bundling av Vässla/mopedkört för förmånliga priser läs mer på www.vassla.com

Jag vill provköra men hur?

Maila [email protected] så kopplar vi ihop dig med en Vässla Hero.

Vad är en Vässla Hero?

Det är en existerande kund som gärna visar upp sin Vässla för dig som potentiell kund.

Kan jag delbetala?

Ja, vi erbjuder delbetalning vi Klarna.

Är en Vässla tyst?

Tyst som en vässla, nästan ljudlös.

Vart sitter motorn?

Integrerat i bakhjulet.

Vart sitter batteriet?

Batteriet i Vässla 2 elmoped sitter under sadeln. Din elmoppe levereras med ett batteri, men det finns utrymme för ytterliggare ett portabelt batteri under sadeln.

Hur laddar jag batteriet?

Låt batteriet sitta kvar i elmopeden och ladda med hjälp av en elkontakt. Ta ut det portabla batteriet och ladda direkt med elkontakt. 220V min. 10A.

Får jag köra på cykelbanor?

Vässla 2 elmoped smyger fram i upp till 45 km/h är det ej tillåtet att köra på cykelbanor. 

Hur mycket väger batteriet?

8KG.

Behöver jag serva min Vässla?

Du behöver serva din Vässla en gång per år. För att hitta din närmaste servicepartner läs mer på https://www.vassla.com/en/support/.

Om jag får min Vässla men inte är nöjd, vad händer då?

Då kontaktar du oss på [email protected] och förklarar vad du inte är nöjd med så ser vi till att du blir nöjd.

Vad är det för garanti på Vässlan?

Vi lämnar 2 års garanti på både elsparkcykeln och elmopeden, samt 1 års garanti på batteriet. Detaljerad information finner du under garanti & returer.

Är batteriet portabelt?

Jajemen! Du öppnar sitsen, kopplar bort sladden till batteriet och lyfter enkelt ur batteriet.

Leverans och Försäkring

Beställning

Du köper din Vässla på vassla.se. Precis som i vilken e-handel som helst.

Betalning

Betalning sker med Klarna på dina villkor. Välj mellan att betala nu, inom två veckor eller på delbetalning.

Orderhantering

Klockan 10 dagen efter din beställning plockas din Vässla på vårt centrallager. Den ställs ut på lastkajen och åker med nästa postbil på väg hem till dig.

Kollinummer

I samband med att vi tar emot din orderfår du ett kollinummer och kan följa leveransen.

Leverans

Inom några dagar så levereras din Vässla ända hem till din dörr.

Avisering

Minst ett dygn innan leverans får du en avisering och då även möjlighet att välja tid för leverans. I de allra flesta fall sker leveranserna under dagtid.

Leverans

Din Vässla levereras ända hem till dörren. Du behöver vara på plats för att ta emot paketet och legitimera dig med ID-handling.

Unboxing

Paket

Din Vässla levereras i en stor kartong av wellpapp.

Montering

Din Vässla är fullt monterad sånär som på backspeglarna. Dessa gängas lätt i och låses fast med en låsmutter.

Öppna sitsen

Under sitsen sitter huvudsäkringen och batteriet. Du öppnar sitsen genom att vrida tändningsnyckeln distink till vänster. Inte trycka, bara vrida.

Huvudsäkringen

För att din Vässla 2 elmoped ska starta behöver du slå på huvudsäkringen. Det är en vippknapp som sitter i bakkant under sitsen.

Batterieffekt

Batteriet är 50-70% laddat när du får din Vässla.

Ladda batteriet

Du kan antingen ladda med batteriet kvar i Vässla 2 eller med batteriet utanför elmoppen. Använd uttaget i bakkant av sittbrunnen för att ladda med batteriet kvar i Vässlan. Annars kan du ta ur det och använda uttaget på ovansidan av batteriet. Kontakten skruvas och trycks i sitt uttag.

Stäng sitsen

Du låser sitsen genom att trycka distinkt mitt på Vässla-logon som finns ovanpå sitsen. Då prickar du låsmekanismen perfekt.

Styrlåset

Du kan låsa styret genom att först vrida styret till sin ytterposition till vänster. Tryck därefter ner tändningsnyckeln och vrid till vänster.

Fästa registreringsskylten

Skylten ska fästas i den medföljande skylthållaren. Denna monteras i nedkant av bakskärmen med medföljande skruvar.

Kort genomgång

Kolla däcktrycket, testa bromsarna, kolla så inga delar sitter löst.

Service och Underhåll

Behöver jag serva min Vässla?

Ja, vi rekommenderar det för att maximera livslängden på din Vässla. Som för alla fordon så bör man göra sin första kontroll redan efter några månader. Den viktigaste anledningen är att efterdra bultar och kontrollera bromsar. Därefter vill vi att du gör årliga kontroller av din Vässla. Då kommer en mekaniker att kontrollera bromsar, däck, kontakter, batterihälsa samt bultar. Inget underhåll krävs för själva drivlinan.

Hur fungerar motorn?

Motorn är en sk hubmotor och sitter i navet i bakhjulet. I motorn finns i princip strömförande koppartråd och magneter som friktionsfritt driver din Vässla. Det är ett slutet system till skillnad från en förbränningsmotor som består av hundratals lösa delar som ska samverka och smörjas i sekvens. Det allra bästa med en hubmotor är att man uppnår maximal verkningsgrad och att gången är helt tyst.

Hur fungerar batteriet?

Vårt batteri består av många mindre battericeller sk 18650-celler från någon av premiumleverantörerna LG, Panasonic eller Samsung. Vårt batteripack har totalt 1,2 kWh dvs 60 V 20 A. Batteriet är certifierat och testat enligt de regleringar som EU stiftat.

Vilka är de viktigaste komponenterna på min Vässla?

Vässlans hjärna är kontrollern. Det är den som avgör hur mycket effekt från batteriet som ska levereras till motorn vid vilket gaspåslag. Denna styrs av mjukvara. Hur väl denna är programmerad betyder mer än hur många watt motorn har. En välprogrammerad kontroller ger mjuk gång, med maximal räckvidd och ett litet batteri.

Kan ni förklara hur det här med räckvidd egentligen fungerar?

Den stora ekvationen att lösa när det gäller elfordon är balansen mellan räckvidd, prestanda och batteriets storlek. För oss är smidig laddning väldigt viktigt och därför ville vi hålla nere batteriets storlek så mycket vi kan. Samtidigt vill vi åtminstone ge 4 mils räckvidd. Därför har vi låtit hastigheten variera med batterieffekten. Batteriregistret är uppdelat i tre delar där 100-60% ger en topphastighet om 45 km/h, 60-30% ger en topphastighet om ca 40 km/h och under 30% försöker vi ta Vässlan så långt det bara går och drar därför ner hastigheten ordentligt.

Min Vässla har ett vibrerande ljud från framvagnen, vad göra?

Detta är högst sannolikt bromskabeln som vibrerar mot innerskärmen. Du kan justera staget som håller i bromskabeln så att kabeln blir fixerad. Säkerställ att kabeln är fixerad i en gummibussning som i sin tur hålls på plats av staget.

Vilket däcktryck är optimalt och hur underhåller jag detta trycket?

2,5 bar är optimalt, du kan ej pumpa upp trycket vi en vanlig cykelpump utan vi rekommderar att ni använder en pump liknande för att underhålla bildäck.

Batteriguiden

Hur långt kan jag köra på en laddning?

Du kan köra 4-6 mil på en laddning. Samma parametrar som påverkar bränsleförbrukningen hos en förbränningsmotor påverkar räckvidden hos Vässlan. Är du tung, åker uppför i motvind med dåligt pumpade däck så kommer du kortare än om din situation är den omvända. Generellt kan man säga att accelleration är det som frestar på batteriet allra mest. Särskilt uppför. Att hålla hastigheten slukar väldigt lite energi. Att ha däcken pumpade till 2,5 bars tryck är det enklaste sättet att maximera sin räckvidd.

Hur fungerar batteriet i kyla?

Lithiumceller gillar inte kyla. Det är den enskilt mest prestandaförsämrande parametern. Men eftersom batteriet är portabelt så bör du ta med det in i värmen när du gör längre stopp när det är kallt. Förvarar du ditt batteri i extrem kyla längre perioder så kan cellerna fara illa och ditt batteri sluta fungera.

Hur många gånger kan jag ladda mitt batteri innan jag behöver byta?

Såklart beror detta på hur du tar hand om ditt batteri men en riktlinje är ca 800 absoluta laddningscykler. En absolut cykel är laddning från 0-100%. Laddar du 50-100% så motsvarar detta alltså 0.5 cykel.

Vad indikerar lamporna på laddaren?

När den är röd så innebär det att batteriets laddas. När den byter till grön är batteriet fulladdat.

Vad är en BMS?

Det betyder Battery Management System och är ett sorts skyddssystem för battericellerna. Den ser till så cellerna varken blir över- eller underladdade. När det är 7-10% kan det uppfattas som om batteriet "lägger av" men detta är BMS:en som går in och skyddar batteriet mot underladdning.

Kontakta oss

Är det något du inte hittade svar på? Du kan skriva oss ett email till adressen <a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a>. Mer tekniska frågor kan du skicka till <a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a>.

VIDEOS

Kom igång med din vässla

Hur du låser styrlåset på din Vässla

Hur du laddar din Vässla

Hur du öppnar sätet på din Vässla

Hur du justerar bromsarna på din Vässla

Hur du justerar backspeglarna på din Vässla

Hur du tar ut och installerat det portabla batteriet på din Vässla

Hur du spänner åt styret på din Vässla Kick

Hur du spänner åt bakbromsen på din Vässla Kick

Hur du laddar din Vässla Kick

Displayens funktioner på Vässla Kick

Hur du fäller upp och fäller ihop din Vässla kick

X